5.1 Almindelig godsbefordring
Alle lastbiler/varevogne med en totalvægt over 3.500 kg eller en længde på over 6 m bliver betegnet som lastbil.
Køretøjet skal være forsynet med surringsbeslag. Godset på køretøjet skal være tilstrækkeligt sikret for at modstå søtransportens påvirkninger. Transportør/chauffør er ansvarlige for, at lasten er forsvarligt sikret på eget køretøj.
Læsøfærgen har ikke pligt til at undersøge trailere, containere eller andre transportindretninger med hensyn til godsets pakning, stuvning, surring mv. Hvis godset ikke er pakket på forsvarlig måde, kan Læsøfærgen afvise at overføre godset.
Læsøfærgen erstatter ikke skade på gods eller køretøj, når skaden skyldes mangelfuld surring, stuvning eller andre forhold, som transportøren skal sikre, og som rederiet ikke har særlig pligt til at påse.
Læsøfærgen kan afvise gods, hvis det udgør en sikkerhedsrisiko eller er til gene for medarbejdere eller andre passagerer.
Overstyrmanden har det afgørende ord vedrørende lastesikring/surringer, og om lasten evt. skal afvises.
Til last og losning af gods bruges eksterne stevedore-virksomheder i Frederikshavn og på Læsø. Kunder, der ønsker assistance fra stevedorer, skal selv indgå aftale med dem. En sådan aftale er Læsøfærgen uvedkommende. Nærmere oplysninger om mulige stevedore-virksomheder kan fås hos Læsøfærgen.
Skade på gods eller fragt skal anmeldes straks ved modtagelse i ankomsthavnen, inden det forlader området. Hvis dette ikke overholdes, bortfalder reklamationsretten.
Læsøfærgen påtager sig intet ansvar for eventuelle skader på lastbiler og gods, der står på opmarch- og havnearealer i henhold til gældende retspraksis.
§ 5.2 Henstillen af gods og erhvervspakker
Gods, der stilles på Læsøfærgens opmarcharealer, står på kundens egen regning og risiko. Rederiet har først ansvaret for godset, når ombordkørsel eller lastning påbegyndes af personalet.
Hvis kunden ikke afhenter godset straks efter ankomst, oplægges godset for kundens egen regning og risiko jf. Sølovens § 274, stk. 3 nr. 2.
Erhvervspakker, der lægges på bagagevogn, står på egen regning og risiko, og skal afhentes af modtager ved færgens ankomst.
Alt gods og pakker skal være påført gyldig billet. Rederiet forbeholder sig ret til uden ansvar at efterlade gods og pakker, som ikke er forsynet med billet.
§ 5.3 Befordring af levende dyr
Ved transport af levende dyr skal chaufføren oplyse om dette senest når der køres ombord. Læsøfærgen kan afvise dyretransporter, hvis vejret betinger det, eller hvis transporten er til gene for øvrige passagerer.
Ved henvendelse til personalet ombord kan der under overfarten gives tilladelse til at tilse dyretransporter.
Rederiet påtager sig intet ansvar for overførsel af levende dyr.
§ 5.4 Farligt gods
Farligt gods transporteres iht. IMDG-kodens bestemmelser.
For køretøjer anvendt til godstransport gælder bestemmelserne i Østersøkonventionen.
Afsender af gods har pligt til på forhånd skriftligt at oplyse rederiet om tilstedeværelsen af farligt gods senest 24 timer før transport skal finde sted.
Ellers anses afsenderen for at have garanteret rederiet, at transporten ikke indeholder farligt gods.
Ved overførsel af motorkøretøjer med farligt gods skal de nødvendige dokumenter være til stede inden overførsel. Mærkning og emballering skal foretages efter gældende regler. Rederiet forbeholder sig ret til at kontrollere, at lasten svarer til anmeldelsen, og har ret til at afvise eller udskyde overførsel af farligt gods.
På afgange med farligt gods kan der i henhold til lovgivningen kun medtages et begrænset antal passagerer. Læsøfærgen anbefaler derfor, at man altid køber billet i god tid. Planlagte farligt gods afgange kan ses i den gældende fartplan. Ændringer i forhold til farligt gods afgange annonceres på Læsøfærgens hjemmeside.
Enhver form for transport af fyrværkeri kan kun foregå efter forudgående aftale med rederiet om særtransport. Anmodning om særtransport skal være rederiet i hænde i rimelig tid. Anmodning om særtransport er ikke en garanti for, at rederiet kan opfylde kundens ønske.
Transporten af fyrværkeri må kun foregå med godkendte erhvervskøretøjer og skal til enhver tid overholde den gældende lovgivning på området.
Det er ikke tilladt for private at medbringe nogen form for fyrværkeri hverken i køretøjer eller som gående.
Det er ikke tilladt at medtage nogen form for skyde- eller jagtvåben samt ammunition ombord uden våbentilladelse.
Våben og ammunition skal under overfarten opbevares forsvarligt og ikke-synligt i et aflåst køretøj eller i skibets våbenskab. Ved brug af skibets våbenskab får våbenejeren en kode, så våbnet kan opbevares sikkert. Anbringelse i skibets våbenskab friholder ikke våbnets ejer for ansvar i henhold til gældende våbenlovgivning.
Undtaget fra anmeldelse og anbringelse af våben er politi i tjeneste.
§ 5.5 Kontrolvejning og -måling
Rederiet kan kontrollere mål og vægt på trailere. Hvis kontrollen viser, at traileren overskrider den opgivne vægt/længde, pålægges den gældende kontrolafgift, jf paragraf 7.2. Ekstra omkostninger til kontrolvejning afholdes af kunden i tillæg til kontrolafgiften.
Ved overtrædelse af det angivne er billetten ugyldig og kan ikke refunderes. Ny gyldig rejsehjemmel samt kontrolafgift og evt. ekstra omkostninger opkræves kunden for transporten.
Overstyrmanden er berettiget til at afvise en trailer, der ved kontrol har vist sig at være tungere end den vægt, som er reserveret.
§ 5.6 Modregningsforbud
Kunden er på intet tidspunkt berettiget til at modregne erstatningskrav eller andre fordringer på rederiet i billetprisen eller rederiets tilhørende tilgodehavender.